Få best mulig boliglånsrente

I høst har vi opplevd rekordlave boliglånsrenter i Norge. Blant de små bankene er det registrert boliglånsrente ned til 1,1 prosent. Da kan det lønne seg for alle å sjekke om man betaler høyere rente enn nødvendig.

Her viser vi noen grep du kan gjøre for å sikre deg lavest mulig rente på boliglånet ditt.

Bytte eller bli

I høst har vi sett rekordlave boligrenter, ifølge Nettavisen. Skal man dra nytte av det må man imidlertid vurdere om man har lån i riktig finansinstitusjon.

Det er relativt enkelt å bytte til en ny bank. Mange blir værende hos sin eksisterende bank fordi det føles trygt og kjent, uten å gjøre en grundig vurdering av om det lønner seg i lengden. Dersom en konkurrerende bank tilbyr lavere boligrente vil det potensielt kunne utgjøre mange tusenlapper på et boliglån, all den tid det som regel dreier seg om store lånebeløp over mange års nedbetalingstid.

For mange er det likevel flere faktorer som spiller inn når man vurderer bankforbindelsen sin. Dersom man har flere ulike lån og kanskje forsikringer i tillegg, så kan man føle at det er tryggest å ha et kundeforhold til en tilbyder som yter alle disse tjenestene.

Finansportalen Defero viser til at det for en del kunder kan være bedre å bli værende hos en stor bank med et bredt spekter av brukervennlige tjenester. Likevel skriver de også at de lave rentene hos en del små banker kan være både fristende og fornuftig å benytte seg av.

Uansett vil det i mange tilfeller kunne lønne seg å sjekke priser for hver enkelt av disse tjenestene hos forskjellige tilbydere. Da blir du klar over hvilke priser og betingelser som finnes andre steder. Det er et godt grunnlag for å ta en prat med banken din.

Forhandle med banken

For selv om man ikke føler seg komfortabel med å flytte over lånet kan man likevel bruke andre bankers lavere rente som et forhandlingskort.

Siden bankene nå betaler rundt 0,52 prosent når de låner penger har de som regel en del å gå på i forhandlinger om rente med hver enkelt kunde. Derfor lønner det seg å innhente tilbud fra flere banker. Dersom disse tilbudene er lavere enn det du har i din eksisterende bank, bør du vise til det når du ber om lavere rente.

I de fleste tilfeller vil du da kunne få et nytt tilbud fra din eksisterende bank. Da må du gjøre en ny vurdering av om det er godt nok, eller om du faktisk vil flytte lånet.

Innhent kredittscore

Før du kontakter banken din bør du dessuten innhente din egen kredittscore.

Bankene gjør dette som en del av kredittvurderingen av hver enkelt kunde. Dersom du også gjør det selv på forhånd, så vet du hvilken informasjon banken sitter med om deg.

Den renten banken tilbyr hver enkelt kunde er basert på en vurdering de gjør av kundens betalingsevne, altså hvor trygge de er på å få betalt tilbake pengene sine innenfor den avtalte nedbetalingsplanen. Dette fastsettes ut fra en kredittscore, som blant annet tar hensyn til inntekt, formue, gjeld, eventuelle betalingsanmerkninger, utdanning, sivilstand samt kredittkort- og annen usikret gjeld.

Det teller positivt dersom du har hatt en jevn og høy inntekt de siste tre årene. Det er også viktig å unngå betalingsanmerkninger for å oppnå en best mulig rente.

Hvordan du gjør det

Det finnes i dag finansinformasjons-aktører som tilbyr blant annet kredittsjekk til privatkunder. Defero er et slikt byrå. Som kunde hos dem kan du gjøre en kredittsjekk av deg selv.

Ifølge Bolig og Fritid er den norske tjenesten Defero blitt veldig populær. De kan fortelle at mer enn 40 000 nordmenn allerede har benyttet seg av deres tjeneste om å gjøre en gratis kredittscore av seg selv.

Du kan også kontakte gjeldsregistrene. De har lagret alle opplysninger om usikret gjeld hos privatpersoner, og vil kunne gi deg rask informasjon om hvor mye du skylder i forbrukslån og kredittkortgjeld.

Dette betyr tallene

Dersom du sjekker din kredittscore kan du være svært godt fornøyd hvis du kommer innenfor gruppen 734 – 1000. Det betyr det anses som svært lav risiko å låne ut penger til deg, og du vil dermed kunne stille sterkt i forhandlinger med banken. Hvis du lander mellom 550 – 733 anses det fortsatt at du utgjør en lav risiko, og banken vil bli anbefalt å gi deg lån.

For gruppen som lander mellom 443 – 549 blir det vurdert at banken kan gi lån, men at de først bør gjøre en manuell vurdering.

Det kan jo være at man ikke har hatt fast jobb alle de tre siste årene, og at dermed inntekt-scoren ikke er på topp. Likevel kan man etter en manuell vurdering få vist at man nå har en god og fast jobb, som sikrer framtidig inntekt.

For de som kommer ut med lavere score vil banken bli anbefalt å gjøre en manuell vurdering, og det kan bli ansett å være til dels stor risiko forbundet med et lån. Da vil det være vanskeligere for en kunde å forhandle seg til ekstra gode rentebetingelser.

Men også her er det en fordel å være kjent med sin kredittscore på forhånd, for så å kunne innhente opplysninger som kan bedre bildet av deg som kunde. Dersom kredittscoren for eksempel trekkes ned av kredittanmerkninger kan du sørge for å innfri disse før du søker om lån.

Kort oppsummert kan vi si at det lønner seg med kunnskap om egen situasjon. Det gir deg grunnlag for å gjøre en egen vurdering før du snakker med banken, og det gir deg gode kort på hånden når du skal forhandle rentebetingelser.

You May Also Like